De første 16 år med Enghave Brygge …

850 m bygade og en metrostation med tilhørende metroplads. Det bliver hovedåren i Enghave Brygge Syd i Københavns Sydhavn. JUUL FROST arkitekter er hovedrådgiver på det komplicerede anlægsprojekt i et område de har arbejdet med siden 2007 for By og Havn. Vi har talt med Line Stybe Vestergaard og Ulla Francati om, hvordan BIM har bidraget til en effektiv proces.   

I 2007 blev iPhonen introduceret i USA, Anders Fogh Rasmussen var statsminister og DSB forbød rygning i danske toge. Politiet ryddede Ungdomshuset, og Bjarne Riis indrømmede, at han havde taget doping. I 2007 var BIM ikke almindeligt – slet ikke på landskabs- og anlægsprojekter, men i 2007 havde JUUL FROST Arkitekter allerede arbejdet med BIM i flere år på deres bygningsprojekter.

The missing link i Sydhavnen

2007 var også året, hvor JUUL FROST arkitekter  udviklede det første idéoplæg med volumenstudier af Enghave Brygge. Projektet gik i pause efter lokalplanen på grund af den nye metrolinie og fremtidige metroplads på By og Havns område. 16 år senere har de netop afleveret udbudsmateriale på Enghave Brygge Syd.


Enghave Brygge ligger mellem Havneholmen i nord og Teglholmen i syd og udgør det ’missing link’ i udviklingen af Sydhavnen med Enghave Brygge Syd som sidste brik. De tre bygherrer NRE, NPV og By & Havn ønskede et samlet vejprojekt, og i 2020 vandt JUUL FROST Arkitekter hovedrådgivningen med MOE som underrådgiver udbuddet om byggemodning af By og Havns arealer på Enghave Brygge Syd.

Aktuelt har tegnestuen været ansvarlige for lokalplantillægget i forbindelse med den nye metrolinje- og plads, herunder konsekvenser for bebyggelsesplanen, trafik og designet af en den ny metroplads. I midten af januar blev hovedentreprenøren Munck offentliggjort for anlægsprojektet, og hele projektet bliver sammen med den nye metrostation indviet i løbet af 2024.

Enghave Brygge Syd Enghave Brygge Syd – alt samlet ét sted 

Enghave Brygge var en af de første opgaver Line Stybe Vestergaard blev involveret i, da hun startede som praktikant hos JUUL FROST arkitekter. I dag er hun landskabsarkitekt MAA MDL og partner på tegnestuen samt projekteringsleder og designansvarlig for Enghave Brygge Syd, hvor hun blandt andet arbejder tæt sammen med Ulla Francati, landskabsarkitekt cand.hort.arch MDL og senior-landskabsarkitekt på tegnestuen.

Enghave Brygge Syd er designet og projekteret i Archicad. En af fordelene ved BIM er, at du kan samle al projektmaterialet ét sted, som du så kan dele med dine kolleger og samarbejdspartnere via tegnestuens server. “Alle tegnestuens 2D-tegninger ligger i én fil, der har klar mappestruktur for de forskellige skitse-, projekterings- og udførelsesprojekter. Det gør det overskueligt for os og at finde rundt i projektet, og vi deler IFC-filer med vores samarbejdspartnere” indleder Line Stybe Vestergaard og uddyber, “Det giver en masse fordele at have alt materiale samlet et sted.”

Ulla Francati nikker og tilføjer, “Med så mange entreprisegrænser som løbende rykker sig, ville vi under normale omstændigheder skulle have 5 filer åbne ad gangen, hvis vi ikke havde samlet projektmaterialet i én fil.”

Kvalitetssikring og kollisionkontrol i 3D

3D-modellerne er gemt i en særskilt fil, som linkes ind i tegningsfilen – både for at sikre, at projektmaterialet ikke bliver for tungt at håndtere, men også fordi tegnestuen benytter 2D-tegninger og 3D-modellen til forskellige formål. 3D-modellen benyttes hovedsageligt til omfattende koordinering og kvalitetssikring, som f.eks. kollisionskontrol, så de bl.a. sikrer at metroen, fundamenter til vejbelysning og rørforsyningen m.m. ikke støder ind i hinanden. Derudover er 3D-modellen en del af udbudsmaterialet, og den deles med eksterne partnere via BIM-vieweren BIMx.

Selv om 2D-tegninger er uundværlige for selve udførelsen, er 3D-projektering oplagt til både landskab og infrastruktur. ”Projektet er et puslespil af forskellige højder, som skal passe sammen. Det er vigtigt for os at kende opbygningshøjderne helt præcis for bl.a. at sikre plads til træer eller for at placere kajens hammer korrekt i forhold til detail-modellen af spuns. Vi skulle dokumentere, at der er tilstrækkeligt med plantehuller, som alle er modelleret i 3D, for at sikre at de ikke kolliderer med rørføringer og ankrene fra spuns,” forklarer Ulla Francati.

Under vejforløbet er der fuldt pakket med diverse rørføringer, som det har været en udfordring at få koordineret på tværs af respektafstande til metro og broer samt afvanding af alle flader. Det har været en gave, at vi helt fra starten udviklede en detaljeret og præcis 3D-model af alle dele af projektet, som vi hele tiden har kunne holde tingene op i mod. Her har BIM som metode været grundlaget for et godt samarbejde med MOE.

Line Stybe Vestergaard.

 
 

BIM effektiviserer processen

Når alle tegninger etableres ud fra de samme BIM-objekter, betyder det også, at rådgiverne kun tegner eller modellerer én gang og så genbruger BIM-objekterne til at opbygge forskellige tegningstyper. Enghave Brygge Syds særlige karakter danner grundlag for materialevalg og beplantning, der tager afsæt i industrihavnens rå natur med hårdføre, høje græsser, stenplanter og knust beton og grus i bede.

“Vi kan nemt lave mange forskellige plantyper, som f.eks. belægningsplaner, beplantningsplaner og situationsplaner samt diverse diagrammer. Det er en væsentlig tidsbesparelse, at alt kun skal tegnes ét sted og én gang. Tidligere har vi tegnet mange ting dobbelt i AutoCAD,” fortæller Line Stybe Vestergaard.

 
 

Koordinering af projektets nulpunkter på tværs af projektteamet er en typisk akilleshæl i mange landskabsprojekter. Det har JUUL FROST Arkitekter en løsning på. “Vi har tidligt i projektforløbet koordineret nulpunkter med landmåler og medrådgivere, så alting bare passer sammen fra starten. Det gør det nemt at linke tegninger og modeller sammen på tværs af forskellige programmer og udsende tegninger i DWG-format,” forklarer Ulla Francati, mens Line Stybe Vestergaard supplerer, “Projektet har været præget af utrolig mange udvekslinger. Langt det meste udveksles over Dalux Box, men vi deler også dokumenter over Microsoft Teams, hvor vi kan skrive sammen på samme tid i f.eks. beskrivelser. – Det forenkler processen og sikrer sammenhæng.”

Ressourcer brugt på at strukturere BIM-projektet er godt givet ud

Der er mange andre dele af BIM-projektet, hvor tegnestuen har lagt ekstra kræfter i at opbygge en systematik, som efterfølgende effektiviserer arbejdet. Det handler bl.a. om at sikre, at alle tegninger fremstår grafisk og let aflæselige. For eksempel anlægges metropladsen i betonfliser i store formater, så en samlet flade, skaber sammenhæng på tværs af hele pladsen, og gradueringerne i belægning fremhæver tre tyngdepunkter på pladsen, der hhv. markerer mødet med vandet, forbindelsen til Frederiks Brygge og åbningen til Kraftværksparken.

På 2D-tegningerne omdannes flisebelægningerne til Hatches, så tegningerne vises hurtigt på skærmen, selv på store områder. Takket være den stramme projektstruktur er mængdeudtræk fuldautomatiserede, hvilket tager noget tid at sætte op, men når al optælling af arealer og styklister hele tiden opdateres automatisk, er tidsbesparelsen markant.

 
 

Land 4 er en gave for projektet

Det er ingen hemmelighed, at BIM-programmerne oprindeligt er tiltænkt bygninger fremfor landskab. Men der er heldigvis hjælp at hente for landskabsarkitekter, der vil udnytte fordelene ved at arbejde BIM-baseret. JUUL FROST arkitekter benytter LAND4, der er et plugin til Archicad og tilføjer en række avancerede landskabsfunktioner som bl.a. muligheden for detail-kotering.

 

Det er 7-8 år siden landskabsafdelingen startede med Archicad, så som landskabsarkitekter var vi både frontløbere for BIM med både Archicad og LAND4. Det er en kæmpe fordel at lave helhedsplaner, skitser og konkurrencer i Archicad, selv om vi måske starter en ny fil ved overgang fra skitse til projektering, da det ofte er ret rodet i de tidlige faser. Med overgangen til BIM er vi dog blevet mere systematiske og strukturerede. Vi bruger hele tiden LAND4  – nu også til at modellere overflader i 3D.

Ulla Francati

Læring fra Enghave Brygge

Der er meget læring i at (gen)overveje tilgangen, når en tegnestue arbejder på samme projekt gennem en lang årrække. “Hvis vi fra starten vidste, at vi skulle bruge tegningerne og 3D-modellen i så mange år, havde vi fra endnu mere strukturerede fra starten. Med de nye muligheder i opdateringen af Archicad 26 for f.eks. at lægge lag i mapper, ville måske have gjort det meningsfuldt at have 2D og 3D i samme model,” reflekterer Line Stybe Vestergaard.

 



Kompleksiteten i det store projekt, betyder også, at alle som arbejder på projektet skal kende strukturen og spillereglerne. “Vi har lavet en projekt-manual, som gør det nemt for nye medarbejdere og folk på projektet at hoppe ind og ud af modellen. Der er sat regler op, som minimerer risikoen for, at nogen sletter noget forkert. Det bedste af det hele er, at vi alle tegner samtidig på samme server – og på en række af vores andre projekter tegner vi både landskab og bygninger i en fil. Når vi hele tiden kan se hinandens arbejde, så snakker vi meget mere sammen,” fortæller Ulla Francati og kigger på Line Stybe Vestergaard, som deler entusiasmen: “Det er fedt at sidde fem kolleger i samme fil på samme tid. Det giver en god team-ånd omkring projektet, når vi alle hele tiden kan følge med i hvad vi hver især laver.”

”Alle vores projekter starter med landskabet. Derfor er den absolut største fordel for os, at alle vi arbejder med BIM i samme software. Det sikrer den helhedsorienterede tilgang, der er tegnestuens DNA. Selv om vi har forskellige kompetencer på tegnestuen, udvisker brugen af den samme software de grænser og understøtter vores helhedsorienterede tilgang til vores projekter,”
fortæller Line Stybe Vestergaard entusiastisk.  

Ulla Francati har arbejdet på forskellige tegnestuer og kan derfor også identificere udfordringerne ved at skifte arbejdsmetode og de efterfølgende fordele. “Det kan være svært at forstille sig, hvad det kræver af en tegnestue at skifte software-platform fra CAD til BIM og fra 2D til 3D. Men gevinsten er klar, da der er så mange smarte ting i Archicad. Det er lettere at printe, dele, arbejde sammen og man kan næsten lave alt i ét program. Fordelen ved Archicad er ikke Archicad i sig selv, men netop mulighederne for at have alt ét sted, hvilket positivt styrker samarbejdet på tegnestuen.”

 
 

Måske ligger noget af hemmeligheden bag et succesfuldt projekt netop i denne entusiasme. Arbejdsglæden kan omsættes til bedre løsninger, som f.eks. når projekt-teamet føler, at arbejdsmetoden giver mening, og teknikken hjælper dem til at udføre deres arbejde hurtigere og bedre. “Det er sjovt at se hvor flot grafisk, vi kan få tegningerne til at blive. Vi benytter ikke Photoshop og Illustrator ligeså aktivt til planillustrationer mere, da Archicad kommer meget tæt på det grafiske udtryk, vi ønsker,” fortæller Line, “Også bare det, at vi på skærmen ser grafikken som den bliver printet med de rigtige stregtykkelser, gradienter og farvetoner, som man kender det fra Illustrator. Splines fungerer også rigtig godt med de bløde kurver, som vi har brug for i landskabet.”

Arbejdet med Enghave Brygge er på ingen måde færdigt. Line og Ulla skal til at levere data til den nye entreprenør, og sidder med færdigprojekteringen af Enghave Brygge metroplads. “Det er en fantastisk opgave som landskabsarkitekt at få lov til at arbejde på så stort et projekt i så mange år,” fortæller Line, og der er ingen tvivl om, at både Line og Ulla glæder sig til at kunne stå ud af Metroen på Enghave Brygge station om kun lidt mere end et år. Det bliver højst sandsynligt en surrealistisk oplevelse at se det færdige projekt, de kender så godt fra 2D-tegninger og 3D-modeller, for første gang.  

 

Alle illustrationer af JUUL FROST Arkitekter. Fotos af GRAPHISOFT Center Danmark

Forrige
Forrige

Stejl læringskurve fører til udviklingen af DesignLCA

Næste
Næste

Det er jo ikke værdiskabende for en arkitekt at tegne i blinde …